Mizarstvo

04.14.2011 | Mizarstvo | Comments Off on KUHINJE

KUHINJE

Kuhinja je osrednji prostor vsakega stanovanja. V njem prebijemo velik del dneva. Da se bo počutili kar najbolj prijetno in udobno, mora biti kuhinja še posebno skrbno in funkcionalno opremljena. Preden se lotite opremljanja, razmislite:
1. Koliko časa preživite v kuhinji in kakšen odnos imate do kuhanja?
2. Za kakšen tip kuhinje se boste odločili? Za laboratorijsko, namenjeno izključno kuhi, ali za bivalno, povezano z jedilnico in dnevno sobo?

Oblike kuhinjskih nizov

Vsi pohištveni elementi in bela tehnika so navadno združeni v sklenjen kuhinjski niz, ki je oblikovan tako, da omogoča preprosto vzdrževanje higiene, preglednost in dosegljivost shranjenih kuhinjskih pripomočkov in hrane. Optimalna razmestitev elementov kuhinjske opreme je odvisna od oblike in velikosti razpoložljivega prostora, pravilnega zaporedja posameznih elementov in razdalj med delovnimi centri.
Delo v kuhinji zahteva stalno gibanje med delovnimi središči in shrambnimi prostori. S pravilno razporeditvijo delovnih centrov zmanjšamo gibanje med pripravljanjem hrane in prihranimo čas in energijo. Največ gibanja je med prostorom za shranjevanje živil, pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane.

1.Enoredna kuhinja;
2.Dvoredna kuhinja;
3.Kuhinja v obliki črke L;
4.Kuhinja v obliki črke U;
5.Kuhinja s polotokom;
6.Kuhinja z otokom;
7.Polkrožni kuhinjski niz;
8.Prostostoječi elementi;
9.Kuhinjski blok

Pri opremi kuhinje se po eni strani vračamo k topli in z nostalgijo obarvani kuhinji, kjer prevladuje uporaba naravnih materialov. Po drugi strani pa je za zadnje modne smernice značilna kuhinja minimalističnega videza v slogu neomodernizma. To je oprema čistih linij, ki daje videz sterilne čistoče in kjer prevladujeta kovina in steklo. Vendar pa modnih posebnosti ne moremo imeti za novosti razvoja kuhinjske opreme prihodnosti. Ta se kaže predvsem v razvoju elementov bele tehnike. Pričakovati je, da bodo v kuhinji prihodnosti večino dela opravljali računalniško programirani
stroji. Vse bolj pogosto se uporablja izraz inteligentna hiša, ki se odziva na okolje in stanovalce oziroma njihove vedenjske vzorce. Tehnologija v zasebnih stanovanjih postaja vse bolj zapletena.

Vir: http://www.politron-mp.si/revija/kuhinje/kuhinje_pohistvo.htm